How To: Succesvol Sporten

start_working_out_succesfully01_02

Een aantal jaar geleden had ik veel moeite om regelmatig te gaan sporten. In die tijd ging ik 5 dagen in de week naar de universiteit, moest ik 3-4 dagen per week naar mijn bijbaantje en zat ik de rest van de tijd als een zak patat op de bank. Soms, héél soms had ik opeens de motivatie om te sporten (a.k.a #voelmijdik). Wanneer ik zo’n plotselinge motivatie had, begon ik weer fanatiek te sporten. Echter, het was altijd van korte duur. Op z’n meest ging ik 3 weken achter elkaar naar de sportschool of ging ik zwemmen: in week 1 was ik super trots op mijzelf, in week twee voelde ik mij moe en gedemotiveerd, en week 3 was perfect om gewoon op te geven. Nooit had ik verwacht dat ik op een dag constant 4 dagen in de week zou sporten en het zelfs zou missen als ik niet kan gaan! Serieus, wanneer ik tegenwoordig een stressvolle dag op werk heb, kan ik niet wachten om naar huis te gaan en te gaan sporten. Vrijheid-blijheid.

In dit artikel deel ik met jullie de switch die ik maakte dat ertoe geleid heeft dat ik er van houd om (regelmatig) naar de sportschool te gaan. Trouwens, let erop dat ik vaak over “naar de sportschool gaan” praat en dat mijn voorbeelden vaak sportschool-gerelateerd zijn, omdat ik over mijn eigen ervaringen praat. Echter, deze tips zijn geschikt voor welke type sport je ook in je leven wil bouwen.

Stel realistische doelen

In mijn ogen is een van de grootste fouten bij het beginnen met sporten: onrealistische doelen stellen. Voordat je begint is het goed om te bedenken hoe fit je lichaam eigenlijk is en hoe je het leuk kunt houden. Onrealistische doelen kunnen namelijk erg teleurstellend en demotiverend werken. Bijvoorbeeld: Als je wil beginnen met rennen op de loopband kun je niet van je lichaam verwachten dat ‘ie 45 min op de maximale snelheid volhoudt. Hetzelfde geldt voor gewichten heffen: Als je nog nooit eerder aan gewicht heffen hebt gedaan en je weinig spierkracht hebt, begin dan met een licht gewicht. Schaam je vooral niet; iedereen begint ergens. Bovendien is een goed begin het halve werk 😉

Bouw je schema op

Begin eerst met één of twee dagen en bouw van daaruit op. Als je geest nog niet gericht is op regelmatig naar de sportschool gaan, is het een enorme uitdaging om meteen 5 dagen per week (of meer) naar de sportschool te gaan. Bovendien kan het moeilijk zijn om zo’n intens schema meteen met je dagelijkse werkzaamheden te combineren. Als je eerder geprobeerd hebt om regelmatig te sporten en als je wil dat het deze keer ook op lange termijn goed gaat, probeer deze tip dan. Verweef de sportschool geleidelijk in je agenda. En maak je geen zorgen: Na een tijdje zul je merken dat je meer dagen WIL sporten in plaats van meer dagen te MOETEN sporten.

Gooi de weegschaal uit het raam!

En deze tip is vooral voor de dames! Jezelf constant wegen is demotiverend en ik zal je vertellen waarom. Ten eerste varieert je gewicht van nature een aantal kg’s per dag. Met andere woorden: elke keer dat je denkt dat je “dik bent geworden”, is er hoogst waarschijnlijk niks aan de hand. Ten tweede hoeft je gewicht niets te zeggen over hoe fit je bent. Het opbouwen van spieren kan je in gewicht laten toenemen, terwijl je omvang afneemt. Wat heb je liever? Denken dat je slanker lijkt of werkelijk slanker zijn? Het is jouw keus. Ten derde is gewicht slechts een nummer. Het zegt niets over wie je bent. Het klinkt misschien cliché, maar het gaat er echt om hoe je je voelt. Dus pak die weegschaal op en gooi ‘m uit het raam (okay, misschien niet letterlijk… ^^”).

start_working_out_succesfully01_05

Just do it.

Nike heeft wat dit betreft helemaal gelijk. Mijn grootste fout was dat ik te veel na dacht over naar de sportschool gaan. Bijvoorbeeld: Ik had op twee dagen tijd voor de sportschool gepland. Echter, wanneer het tijd was om te gaan, zat ik thuis te wikken en te wegen of “ik wel zin had om te gaan of geen zin had”. Zelfs als het sporten perfect in mijn agenda paste, begon ik te twijfelen of ik niet beter “huishouden” (of een ander excuus) kon gaan doen in plaats van sporten. Achteraf realiseerde ik mij dan altijd dat ik in die tijd dat ik er over na zat te denken, net zo goed had kunnen sporten… -____- Ik weet het, idioot he? Denk dus niet na of je wel in de stemming bent om te gaan sporten of niet. Plan het sporten in en ga gewoon.

Sportbuddy?

Een sportmaatje vinden kan sporten een stuk makkelijker maken. Echter, weest bewust van partners die zeggen dat ze echt willen sporten, maar in werkelijkheid vaker af zeggen dan sporten. Hun mislukking kan ook jouw mislukking worden als je teveel afhankelijk wordt van jouw sportmaatje. Zelf vind ik het fijner om in mijn eentje te sporten, omdat ik sporten als een onderdeel van mijn wekelijkse “me-time” zie. Echter, als je behoefte hebt aan een sportmaatje, zorg er dan voor dat je er een vindt die jouw motiveert als je het nodig hebt. Zorg er ook voor dat je hetzelfde voor je partner terug doet als de andersom nodig is.

start_working_out_succesfully01_03

Haal de juiste accessoires

Deze laatste tip is optioneel. Het hangt natuurlijk van jouw budget af of je in staat bent om nieuwe sport-accessoires te halen. Nieuwe goede accessoires kunnen extra motivatie aan je work-outs toevoegen. Echter, als je weinig geld hebt, ga dan alsjeblieft niet je zuurverdiende geld uitgeven aan hippy-dippy sportspullen. Zorg er alleen voor dat je goede schoenen met de juiste ondersteuning hebt en het komt vanzelf goed. Verkoelende shirts, fel gekleurde sportleggings.. Het heeft totaal geen invloed op je work-out. Geloof mij. Ik heb mensen gezien met een scala aan goede spullen die totaal niks in de sportschool doen behalve op hun telefoon zitten. “Net 2 uur in de sportschool geweest! #fit #tired” Nee dus. -____-” 

En dat was het. Wow, deze post is veel langer geworden dan ik gepland had ^^” Ik hoop dat jullie dit artikel nuttig vonden. Als je nog meer tips om te sporten wilt zien, laat hieronder dan een reactie achter. Mocht je nog vragen hebben, laat ze dan vooral achter in de comments. En onthoud: Hoe je op dit moment ook bent (dik, dun, lang, klein) en wat je doel ook is, wees trots op jezelf en op de dingen die je doet. Laat niemand je van gedachten veranderen en laat niemand jou tegenhouden van jouw doel door je te laten schamen voor jezelf. Vergeet wat anderen denken/zeggen (tenzij het opbouwende kritiek is) en ga voor je doel 🙂

Liefs,

My Linh

Geef een reactie