Koriander & Limoen Tomatenrijst

Luchtige witte rijst gemengd met smaken van tomaat, koriander en limoen.

mexican-rice01_01

Rijst is een belangrijk onderdeel in mijn leven. Aangezien ik van Aziatische afkomst ben, heb ik mijn hele jeugd bijna elke dag rijst gegeten. Er waren ook wel andere gerechten, maar dat waren dan weer noodles (ook Aziatisch) haha.. Wij aten trouwens altijd witte Jasmijnrijst (high five als we rijst-buddies zijn!). Dat was ‘t. Ik wist nooit dat andere culturen rijst anders aten, totdat ik een van mijn vriendinnen ontmoette op de Universiteit. (Ik weet het, wat een ignorance) Ik weet nog dat ik verbaasd was toen zij zei dat ze minder rijst moest eten omdat het “super ongezond” is. Ik bedoel, ik wist dat witte rijst niet heel veel voedingsstoffen bevatte, maar “ongezond”? Was dat niet een beetje overdreven? En dus vroeg ik haar waarom ze het zo ongezond vond. Zij vertelde mij toen dat Iraans rijst veel boter en andere dingen bevat. Dingen die het heerlijk maken, maar het ook rijk aan calorieën maakt. Dat was de dag dat ik leerde over rijst dat anders dan gewoon witte rijst was.

Vandaag zal ik geen Iraans rijst delen. Nope, Iraans eten is een specialiteit die ik aan de echte experts over laat. Nee, vandaag deel ik een super eenvoudig recept voor Mexicaans-geïnspireerde rijst. Ik weet niet of het authentiek is, maar ik schreef dit recept op basis van een burrito die ik at in Parijs bij Chipotle. Het was heerlijk comfort fastfood dat maar in mijn geheugen bleef hangen. Het enige wat ik er niet lekker aan vond was de hoeveelheid zout. Daarvoor zijn er gelukkig recepten. Perfect voor het aanpassen naar mijn eigen smaak. En nu kun jij het ook maken! Het is idioot makkelijk.

Voor de rijst heb je rijst, gepelde tomaten, ui, bouillon, koriander en limoen nodig. Dat is het. De tomaten en ui vormen een salsa, terwijl de bouillon extra smaak en vocht aan de rijst toevoegen. Het enige wat je hoeft te doen, is de ingrediënten mengen en de rijst tot gaar te koken. Roer er dan koriander en limoen doorheen en je hebt een heerlijk frisse Mexicaans geïnspireerde rijst. Eet het met wat je het maar lekker vind. Het smaakt zelfs lekker op zichzelf! Eerlijk waar.

Hoe vaak eet jij rijst?

Koriander & Limoen Tomatenrijst
Serves 4
Luchtige witte rijst gemengd met smaken van tomaat, koriander en limoen.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Prep Time
10 min
Cook Time
20 min
Total Time
30 min
Ingredients
 1. 1 kopje ongekookte rijst, gewassen en uitgelekt
 2. 1 blik gepelde tomaten, uitgelekt van saus
 3. 1 kleine ui
 4. 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 5. 1 kopje kippen/groentebouillon (240 mL water + ½ bouillonblokje)
 6. ¼ tl zout
 7. 2 El olie, om mee te koken
 8. handjevol koriander, grof gesneden
 9. sap van ½ limoen
Instructions
 1. Pureer de gepelde tomaat en ui tot een gladde pasta in een keukenmachine of met een staafmixer. Zet aan de kant.
 2. Verhit in een pan de olie op hoog vuur.
 3. Voeg de rijst toe en bak tot de rijst droog aanvoelt.
 4. Voeg de knoflook, bouillon, tomatenpuree en zout toe. Roer tot alles gelijk gemengd is.
 5. Breng het water aan de kook. Verlaag het vuur dan naar laag en dek de pan af met een deksel.
 6. Kook de rijst tot alle vocht opgenomen is. Dit duurt ongeveer 12-18 minuten.*
 7. Verwijder de rijst van het fornuis, meng de koriander en limoensap door de rijst, en laat het 10 minuten rusten, voordat je het serveert.
Notes
 1. *Je kunt de rijst ook overbrengen naar een rijstkoker om de rijst te koken.
Writing Temptations http://nl.writing-temptations.net/

2 thoughts on “Koriander & Limoen Tomatenrijst

Geef een reactie