Romige Kokos Pandan Kaya

Zijdezachte en romige kaya -Chinese custard- met een smaak van kokos en een hint pandan. Smeer het op warme toast of gebruik als bapao vulling.

coconut-pandan-kaya01_03

Ik herinner mij de smaak van mijn moeder’s pau’s (bapao) alsof ik ze gisteren nog gegeten heb (was het maar zo..). Haar deeg was super zacht, de vullingen waren om van te smullen, en de pau’s waren met zoveel liefde gemaakt en zagen er ook nog eens prachtig uit. Wanneer mijn moeder begon met het stomen van de eerste batch bapao’s, stonden mijn zussen en ik al in de rij voordat de bapao’s in de pan gelegd waren. Ik zou willen dat ik toen al into food-photography was. Dan had ik alle geweldige gerechten van haar vastgelegd, zodat ik er eeuwig van kon genieten ^^ Mijn moeder was geweldig. ♥

Mama maakte standaard meestal twee smaken: geweldige drool-a-licious hartige char siu pau (Chinese BBQ vlees bapao) en romige zoete nai wong pau (Chinese custard bapao). Er zijn zoveel andere soorten bapao’s, maar wij waren dol op deze twee vullingen dus maakte ze altijd deze twee. (Wij zijn nooit fan geweest van de simpele zelfgemaakte bapao met varkensgehakt en ei. Deze smaak was ‘m gewoon niet voor mij.) Een tijdje terug probeerde ik mijn moeder’s nai wong pau na te maken. Hoewel ik nog niet tevreden ben met het bapao deeg, vond ik de vulling erg goed gelukt. Wij noemen deze vulling ook wel “kaya”. En het is niet alleen heerlijk in bapao; deze overheerlijke custard is ook super lekker op een stuk warme toast! Yumm…. En zoals gewoonlijk kan ik het niet weerstaan om dit recept met jullie te delen.

coconut-pandan-kaya01_02

Kaya is eigenlijk een simpele custard met “Aziatische smaken”: kokos en pandan. “Traditioneel” maakte mama deze kaya zonder pandan. Niet omdat ze dat wilde, maar omdat het in die tijd heel moeilijk was om aan pandan te komen. Ze was altijd op zoek naar pandan bladeren/essence, maar Aziatische producten werden in die tijden weinig verkocht in Nederland. Tegenwoordig spring ik op mijn fiets (of zelfs wandelend) om snel langs de Oriental Supermarket te gaan om mijn favoriete spullen te halen; inclusief een flesje pandan paste 😀 Je kunt natuurlijk ook pandan bladeren in plaats van paste gebruiken voor dit recept, maar pandan bladeren zijn vrij duur dus heb ik het bij de paste gehouden. Het is bijna net zo goed. Ik overleef het wel 😉

coconut-pandan-kaya01_01

Om de kaya te maken, hoef je de ingredienten alleen te mengen en “au bain marie”  te koken. Je kunt hiervoor een luxe “au bain marie”-pan kopen als je wil, maar je kunt ook (net als ik) voor de goedkope optie gaan: een hittebestendige kom op een grote pan met kokend water zetten. Zorg er alleen voor dat het water de bodem niet aan raakt. Zodra je dat voor elkaar hebt, hoef je alleen nog te blijven roeren tot het mengsel dik is. Hoe meer je roert, des te gladder de custard zal zijn. Zodra het de juiste dikte heeft, laat je de custard volledig afkoelen en kun je het overbrengen in een pot. Gebruik het vervolgens als vulling voor bapao, smeer het op toast of eet het (stiekem) recht uit de pot 😉 Geloof mij, het is finger-licking delicous

Wat vind jij het lekkerst om op toast te eten?

Romige Kokos Pandan Kaya
Zijdezachte en romige kaya -Chinese custard- met een smaak van kokos en een hint pandan. Smeer het op warme toast of gebruik als bapao vulling.
Write a review
Print
Prep Time
2 min
Cook Time
20 min
Total Time
22 min
Prep Time
2 min
Cook Time
20 min
Total Time
22 min
Ingredients
 1. 2 eieren
 2. 3-4 El suiker
 3. 1 El bloem
 4. 1 El custard poeder
 5. ¼ tl zout
 6. 1 klein blikje kokosmelk (165 mL)
 7. 1 drupje pandan paste
 8. 1 tl vanille extract
Instructions
 1. Meng de eieren, suiker, bloem, custard poeder en zout tot glad in een hittebestendige kom.
 2. Roer de kokosmelk erdoor.
 3. Plaats de kom boven een pan (double boiler) met kokend water (hoog vuur).
 4. Roer het mengsel continu door tot het mengsel dik is.
 5. Verwijder de kom van de pan en roer de pandan paste en vanille extract erdoor.
 6. Laat het mengsel volledig afkoelen.
Writing Temptations http://nl.writing-temptations.net/

Geef een reactie