Smeuïge Blauwe Bessen Citroen Muffins

De BESTE citroenmuffins met blauwe bessen die je zult proeven. Deze muffins zijn zacht, luchtig en ongelofelijk smeuïg. Gevuld met warme, zoete bessen. Één hap en zult verkocht zijn.

lemon-blueberry-muffins01_05

Dit seizoen zijn blauwe bessen mijn (gezonde) verslaving. Echt waar, elke keer dat ik bij de Appie ben, móét ik gewoon nog(!) een doosje blauwe bessen in mijn karretje gooien. Ze zijn zo lekker zoet -de meeste tenminste- en sappig. Yum! Perfect als snack. Een paar weekenden geleden gooide ik zelfs blauwe bessen door mijn Amerikaanse pannenkoekenbeslag. Ik weet het: erg gedurfd 😛 En de blauwe bessen gekte eindigde daar niet. Nee, ik moest afgelopen weekend ook nog eens deze perfecte blauwe bessen en citroen muffins maken! Luchtig en smeuïg met een dikke muffintop. Heerlijk om te eten en prachtig om naar te kijken.

lemon-blueberry-muffins01_03

lemon-blueberry-muffins01_06

Het bijzondere aan deze muffins is dat ik boter gebruikt heb. Over het algemeen ben ik een mega-fan van olie in mijn muffins. Echter, hoewel olie de muffins extra luchtig maken, voegt het niet dezelfde lekkere smaak toe zoals roomboter dat doet. Aangezien de citroen en blauwe bessen al licht en fris waren, besloot ik om in dit recept voor boter te gaan. Het voegt de perfecte finishing touch toe. Mocht je toch liever olie dan roomboter hebben, vervang de boter dan 1:1 met een smaakloze olie. De smaak zal echter wel anders zijn dan wanneer je boter zou gebruiken.

Voor deze muffins raad ik verse blauwe bessen aan voor het beste resultaat. Gevroren blauwe bessen kunnen in principe wel, maar houd ze dan wel zo lang mogelijk in de vriezer voordat je ze door het beslag heen mengt om zompige muffins zo veel mogelijk te voorkomen. Net zoals ik dat deed in mijn chocolade frambozen muffins.

Ten slotte is het belangrijk dat deze muffins, net zoals bij al mijn andere muffins, tot precies gaar gebakken worden. Dit beslag en de gegeven baktijd in dit recept zijn voor precies 16 middelgrote muffins. Mocht je grote muffins willen maken, houd dan de baktijd aan die ik bij mijn amandel muffins aan geef. Test de muffins met een satéprikker om te controleren of ze gaar zijn. Controleer de muffins elke minuut zodra je ziet dat de muffins bijna gaar zijn, zodat je voorkomt dat ze te gaar worden. Als de muffins te gaar zijn, zullen ze in droge hoopjes deeg veranderen. Niet erg lekker.

lemon-blueberry-muffins01_02

lemon-blueberry-muffins01_07

Smeuïge Blauwe Bessen en Citroen Muffins
Yields 16
De BESTE citroenmuffins met blauwe bessen die je zult proeven. Deze muffins zijn zacht, luchtig en ongelofelijk smeuïg. Gevuld met warme, zoete bessen. Één hap en zult verkocht zijn.
Write a review
Print
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Prep Time
5 min
Cook Time
15 min
Total Time
20 min
Ingredients
 1. 385 g bloem
 2. 2 tl bakpoeder
 3. ¼ tl zout
 4. 150 g verse blauwe bessen, gewassen en uitgelekt
 5. 180 mL magere melk
 6. 40 mL citroensap
 7. 2 eieren
 8. 200 g kristalsuiker
 9. 120 g ongezouten boter, gesmolten en licht afgekoeld
 10. citroenrasp van 2 citroenen
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 220C en doe cupcakevormpjes in een muffinpan (of spray de pan met bakspray)
 2. Meng in een kom kort de bloem, bakpoeder en zout.
 3. Neem één eetlepel van het bloemmengsel en vermeng het met de blauwe bessen. Zet het bloemmengsel en de blauwe bessen aan de kant.
 4. Meng in een kopje de melk en citroensap. Zet aan de kant. De melk zal er na een tijdje een beetje geschift uitzien.
 5. Klop in een beslagkom de eieren en suiker totdat al het suiker opgelost is.
 6. Spatel de boter en citroensap door het beslag.
 7. Spatel het bloemmengsel en het melkmengsel door het beslag tot het net gemengd is. Let op de je niet teveel mengt. Het beslag zal een beetje lobbig zijn.
 8. Spatel de blauwe bessen voorzichtig door het beslag.
 9. Verdeel het beslag over de muffinvormpjes.
 10. Bak de muffins 5 minuten op 220C. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 190C en bak de muffins nog eens 10-12 minuten of tot een satéprikker schoon uit de muffins komt.
 11. Laat de muffins kort afkoelen voor serveren of koel ze volledig af en bewaar de muffins in een luchtdichte bak.
Writing Temptations http://nl.writing-temptations.net/

4 thoughts on “Smeuïge Blauwe Bessen Citroen Muffins

 1. Hmmm ze zien er heerlijk uit! Ik eet eigenlijk nooit (blauwe) bessen. Geen idee waarom niet want volgens mij mis ik toch wel iets zo te zien 😉

  Ik heb laatst muffins uit een (Koopmans) pakje geprobeerd en mijn dochter was er tevreden mee want ze smaakten goed (thank God) maar ze waren helemaal ingezakt.. en dat was al de 2e keer. Geen idee wat ik fout deed, maar ik denk dat ik jouw recept maar eens moet proberen. Heb jij enig idee hoe dat kan dat muffins plat worden nadat ik de ovendeur open doe (want ervoor zien ze er mooi bol uit in de oven.)

  1. Dank je wel, Deb! Je mist zeker wat als je geen blauwe bessen in huis hebt. Ook heel lekker in smoothies en door yoghurt.
   Wat betreft jouw muffins: Er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn.
   1) Heb je met een satéprikker gecontroleerd of ze al helemaal gaar waren? Soms zijn muffins niet helemaal gaar in het midden, waardoor ze meteen inzakken. Ze lijken na afkoelen dan wel gaar, omdat ze tijdens het afkoelen nog iets doorbakken (maar in die tijd dus ook inzakken terwijl het gaar aan het worden is).
   2) Zijn ze te snel afgekoeld? (bijv in een tocht neergezet)
   3) Is het beslag te lang gemixd? Dit is vaak geen probleem bij kant-en-klare muffin mixen, maar ik benoem het toch even.
   Ik ben benieuwd of je wat aan deze tips hebt. En mocht jij mijn muffins proberen, dan hoor ik graag hoe het is gegaan. (PS ik heb een video voor Amandel Muffins op Youtube. Dit is niet helemaal hetzelfde recept, maar de handelingen zijn min-of-meer gelijk.)

Geef een reactie