5 Uitdagingen Om Echt Contact Te Maken | MINDFUL MONDAY

Er was ooit een tijd zonder smartphone. Echt waar. Ik, 26 jaar oud, heb een tijd mee gemaakt waarin we geen smartphone hadden. Dat was tot ik 10 werd. Ik herinner mij nog dat mijn vader de Nokia 3310 gekocht hand. (Handen omhoog als je Snake erop gespeeld hebt!) Die telefoon was echt the bomb destijds: Je kon mensen smsen (€ 0,10 per bericht) EN leuke (simpele) spelletjes erop spelen. Allemaal op één telefoon! Als je mij destijds over Whatsapp verteld had, had ik je nooit geloofd. Maar zoals alle dingen in het leven zijn er zowel goede als slechte kanten. Want ik herinner mij ook dat ik in die tijd vaak op playdates met mijn vriendin ging. En dat we altijd zelfbedachte spelletjes speelden en andere gekke dingen deden. En als we samen waren, was er echte interactie. De hele tijd. Zelfs als we gewoon van muziek genoten (Britney Spears!!), waren we allebei volledig aanwezig. Als ik die tijd vergelijk met de tijd die we tegenwoordig met onze vrienden doorbrengen, kan ik het niet anders dan het gevoel hebben dat we ons gevoel voor menselijke interactie een beetje verloren zijn door elektronica. Ik heb vrienden die 24/7 aan hun telefoon gebonden zijn; Whatsappend, Facebookend, Instagrammend, Twitterend… Noem maar op. En ik heb ook het gevoel dat je er niks van mag zeggen. Alsof je mensen niet “mag” aanspreken om minder tijd met een telefoon door te brengen. Maar misschien ligt dat ook aan mij hoor. En het is niet alleen de smartphone: Tegenwoordig zijn we gewoon te druk met 1001 dingen tegelijk doen, wat er voor zorgt dat we “afwezig” zijn terwijl we aanwezig zijn. Als jij denkt dat je ook zo bent, zijn hier 5 uitdagingen om weer echt contact met je vrienden te maken:

1. Houd jouw telefoon op stil terwijl je bij je vriend(en) bent.

Wees volledig aanwezig. Ik weet niet hoe het met Android zit, maar je kunt een iPhone op stil zetten maar toch af laten gaan als iemand je meerdere keren belt (met andere woorden: een noodgeval).

2. BEL één van je vrienden

..in plaats van een Whatsappje of Facebook bericht. Echte interactie zorgt voor een betere band en voorkomt ook misverstanden.

3. Stuur een handgeschreven kaart of brief.

Je kunt dit voor speciale gelegenheden doen zoals een verjaardag of zomaar als een verassing. Check de Instagram van mijn vriendin voor schattige ideeën. Ze is super creatief.

4. Heb een gesprek dat over de andere persoon gaat in plaats van over jezelf.

Stel vragen. Wees oprecht geïnteresseerd.

5. Doe een activiteit met één van je vrienden.

Door een activiteit te doen of een les te nemen, versterk je jullie band. Bovendien train je ook nog eens je hersens door een nieuwe skill te leren. Twee vliegen, één klap. Leer samen een nieuwe taal, neem lessen in fotografie of potten bakken.. Wat jullie maar willen!

Ga jij één van deze uitdagingen aan? Laat het mij weten!

2 thoughts on “5 Uitdagingen Om Echt Contact Te Maken | MINDFUL MONDAY

  1. Eens, eens, eens! Ik erger me er ook soms aan dat mensen continue aan hun telefoon gekleefd zijn, maar maak me er ook zeker soms schuldig aan. I confess. Maar inderdaad, wanneer je met je vrienden hebt afgesproken maak dan exclusief tijd voor ze. Een handgeschreven kaart of brief vind ik echt het allerleukste. Ik probeer er aan te denken (ene keer lukt het, andere keer niet: vanwege 1001 dingen aan mijn hoofd) om met verjaardagen een handgeschreven kaart te sturen.. dus niet via Hallmark met een ‘handwritten’ lettertype 😉 dat is valsspelen.

    1. Ook ik ben niet perfect hoor. Soms kijk ik toch even op m’n telefoon. Daar ben ik mij nu extra bewust van en probeer het helemaal niet meer te doen. Iemand die ik ken scrolt zelfs door Facebook terwijl je tegen haar praat… Daar kan ik mij wel kapot aan ergeren. Ik wil dit jaar ook meer handgeschreven kaarten sturen met verjaardagen! Als je het met de hand schrijft, schrijf je toch ook vaak een persoonlijker bericht dan “gefeliciteerd, maak er een mooie dag van”. En ja, Hallmark “handwritten” telt inderdaad niet. Ik vind het wel leuk dat Hallmark ook extra’s heeft zoals cadeautjes of extra grote kaarten. Ik heb laatst een kaart met bonbons naar een vriendin gestuurd; dat werd erg gewaardeerd!

Geef een reactie