Vegan Fruit en Noten Brood

Rijkgevulde en overheerlijk ruikend brood. Gevuld met verschillende soorten gedroogd fruit en walnoten. Dit brood is geschikt voor vegan, maar iedereen zal het lekker vinden.

vegan-fruit-noten-brood01_01

Whoop, whoop. Ik ben de laatste tijd goed bezig met vegan recepten! Ik begon met deze vegan lunch wraps, toen liet ik jullie zien hoe je vegan bubble tea maakt en twee weken geleden deelde ik mijn vegan brownies met jullie. En ik heb nog meer in de planning staan voor de vegans onder jullie! Aangezien ik zelf niet vegan ben, zal ik niet al mijn recepten omtoveren tot vegan. Maar tot nu toe vind ik de uitdaging erg leuk en ik hoop dat jullie dat ook vinden. BTW: Als je die brownies nog niet geprobeerd hebt, moet je dat echt doen. Zelfs als je niet vegan bent. Het zijn de BESTE brownies ever. Serieus. Een gerecht dat de calorie├źn helemaal waard is. Alleen jammer dat we brownies niet elke dag kunnen eten (of toch wel…? ­čśë )

vegan-fruit-noten-brood01_03

Anyway, terug naar het recept van vandaag: Vandaag laat ik jullie zien hoe je een vegan fruit en noten brood maakt. Omdat ik naast vegan recepten de laatste tijd ook veel bezig ben met brood recepten. Ik vind het heerlijk om brood te bakken tijdens de koude seizoenen. (niet-vegan: probeer eens mijn kaas-ui breekbrood, echt doen.) Mijn versie van dit vegan brood is gevuld met gedroogde cranberry’s, rozijnen, appels en abrikozen. Een beetje van alles. Perfect voor dit seizoen en ze voegen ook nog eens precies de juiste hoeveelheid zoetigheid toe. Natuurlijk kun je helemaal zelf kiezen wat voor gedroogd fruit je wil gebruiken, maar ik zou toch echt aanraden de cranberries en abrikozen er niet uit te laten. Naast het fruit, voegde ik ook nog gehakte walnoten toe voor een extra bite. Mocht je allergisch zijn voor noten, laat ze er dan gewoon uit. Het zal minstens zo lekker zijn.

 

vegan-fruit-noten-brood01_04

vegan-fruit-noten-brood01_02

Voor dit brood, paste ik het recept van mijn basis luchtig brooddeeg aan. De vegan versie is wat compacter dan de originele versie, maar met een paar aanpassingen zorgde ik toch voor een lekker brood. Ten eerste liet ik het ei uit het recept (voor welke ik extra water aan het recept toevoegde). Ten tweede heb ik de melk vervangen door water. Je kunt ook soja melk of een andere vegan melk gebruiken. Ten slotte gebruikte ik vegan boter in plaats van gewone boter. Let erop dat je geen margarine gebruikt, omdat dit veel minder vet bevat (en meer water) en ervoor zorgt dat je niet hetzelfde brood zult krijgen. Bovendien bevatten de meeste margarines in Nederland toegevoegde vitamine D, wat vaak van dierlijke oorsprong is. Met andere woorden: margarine is vaak niet vegan. Wil je zeker weten dat het vegan is, dan zul je de ingredi├źnten goed moeten doorspitten.

Dit brood is het lekkerst als het vers is (zoals alle broden). Maar mocht je de volgende dag nog wat brood over hebben (wat best moeilijk is, geloof mij): Doe dan alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft een plakje in de toaster en besmeer het daarna met wat (vegan)boter. ZO lekker. De stukjes gedroogd fruit zullen wat carameliseren en de walnoten krijgen een extra notige smaak door het “roosteren”. Het is een feit dat ik niet van dit brood weg kon blijven en de volgende dag de rest van het brood in een keer op at. Gevaarlijk lekker.

Vegan Fruit en Noten Brood
Yields 2
Rijkgevulde en overheerlijk ruikend brood. Gevuld met verschillende soorten gedroogd fruit en walnoten. Dit brood is geschikt voor vegan, maar iedereen zal het lekker vinden.
Write a review
Print
Prep Time
2 hr 20 min
Cook Time
20 min
Total Time
2 hr 40 min
Prep Time
2 hr 20 min
Cook Time
20 min
Total Time
2 hr 40 min
Ingredi├źnten voor de water pasta
 1. 25 g bloem
 2. 125 mL water
Ingredi├źnten voor het deeg
 1. 475 g bloem
 2. 100 g kristalsuiker
 3. 1 El kaneelpoeder
 4. ┬Ż tl gemberpoeder
 5. ┬Ż tl gemalen kruidnagel
 6. 1 zakje instant gist (7g)
 7. 1 tl zout
 8. 160 mL lauwwarm water
 9. 75 g vegan boter, in blokjes op kamertemperatuur
 10. 175 g gedroogd fruit, in stukjes gesneden
 11. 100 g walnoten, grof gehakt
Instructions
 1. Meng de bloem en het water voor de water pasta.
 2. Verhit het mengsels op midden-hoog vuur tot het dik wordt. Zet aan de kant om af te koelen.
 3. Meng in een beslagkom de bloem, suiker, kaneel, gember, kruidnagel, gist en zout. Maak een kuiltje in het midden.
 4. Doe de water pasta en het lauwwarme water in het kuiltje. Meng tot een licht plakkerig deeg. Voeg zo nodig meer water toe.
 5. Verwerk blokje voor blokje de boter in het deeg.
 6. Doe het deeg in een ge-oliede kom en laat het 1-2 uur rijzen of tot het deeg twee keer zo groot is.
 7. Sla de lucht uit het deeg en verwerk het fruit en de noten in delen in het deeg.
 8. Snijd het deeg in twee├źn, vorm het zoals je wil en laat het nog eens 1-2 uur rijzen of tot het deeg twee keer zo groot is. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 180C.
 9. Smeer met een kwast een beetje water over de bovenkant van het deeg.
 10. Bak het brood 20-30 minuten op 180C of tot het brood hol klink als je tegen de bodem aanklopt.
Writing Temptations http://nl.writing-temptations.net/

Geef een reactie