VEGAN Kokos Cheesecake

Heerlijk romige nep kokoscheesecake. Deze VEGANISTISCHE kokoscheesecake heeft de romige, zachte structuur van een echte cheesecake en zit vol met kokossmaak.

vegan-coconut-cheesecake01_02

Afgelopen weekend heb ik met een paar vriendinnen van het prachtige weer in Nederland genoten. Voor één dag waren wij het warmste land in Europa! Warmer dan Spanje. Kun je het geloven? Ik nog steeds niet helemaal eigenlijk. Iedereen sloeg meteen massaal zonnebrand in. Wij ook. Hoewel ik het plakkerige gevoel van zonnebrand echt zwaar vervelend vind, heb ik dat nog steeds liever dan een groter risico op huidkanker lopen. Anyway, mijn vrienden en ik hebben van een simpele lunch genoten, rondgewandeld in Amersfoort (ik op mijn hoge hakken… =_=) en -natuurlijk- hebben de een ijsje (⇒ yoghurt!) niet overgeslagen. Het was heerlijk. Wat hebben jullie gedaan?

Naast genieten van het weer, maakte ik afgelopen weekend ook deze heerlijk nep cheesecake voor mijn vader’s vriendin. Ik heb al een aantal van mijn cheesecake recepten met jullie gedeeld, maar aangezien de vriendin van mijn vader geen zuivel eet, moest ik wat experimenten in de keuken uitvoeren voor een vegan style cheesecake. Ik wilde een cheesecake maken met dezelfde romige, zachte structuur van echte cheesecake, zonder roomkaas of slagroom te maken. Mijn harde werken werd beloond: Door twee geheime ingrediënten (okay, niet zo geheim meer nu ik het met jullie deel…), toverde ik twee blikken kokosmelk om in een romige maar stevige cheesecake. Net als echte no-bake cheesecakes. Deze cheesecake is romig, zoet en vol van kokossmaak. Je zult de roomkaas echt niet missen. En heb ik al gezegd dat ik er ook nog geroosterde kokos bij heb gedaan?

vegan-coconut-cheesecake01_05

vegan-coconut-cheesecake01_01

Voor deze cheesecake heb ik voor een licht zoete cheesecake bodem van digestive biscuitjes gekozen. Mijn favoriete cheesecake bodem is gemaakt van Oreo’s, maar ik vond de Oreo’s de kokossmaken teveel overheersen. Cheesecake bodems zijn super makkelijk te maken. Over het algemeen heb je alleen biscuitjes/koekjes, suiker en boter nodig. In dit geval koos ik voor digestive biscuitjes en margarine in plaats van boter om dit recept zuivel-vrij (veganistisch) te houden. Als je deze cheesecake niet “perse” veganistisch hoeft te maken, dan kun je voor de margarine ook gewoon boter gebruiken. Je kunt geen kokosvet gebruiken, omdat kokosvet te snel smelt bij kamertemperatuur, waardoor de bodem niet stevig genoeg blijft.

Om het cheesecake mengsel te maken, gebruikte ik twee blikken kokosmelk. Ik gebruikte volle variant van kokosmelk om de cheesecake extra romig te maken, maar ik zal je er niet op afrekenen als je voor de magere variant gaat. Beloofd 😉 Om een cheesecake structuur te verkrijgen, heb ik agar-agar en maïzena (maïszetmeel) gebruikt. Ja, dat klopt, een combinatie. Tijdens het testen kwam ik erachter dat agar-agar allèèn het mengsel wel goed stijf maakte, maar dat het ook voor een pudding-achtige structuur zorgde. Omdat echte cheesecake toch wat meer zacht en romig is (ohyeahh!), voegde ik maïzena toe om de pudding-structuur wat romiger te maken. Het resultaat? Romige en zachte, maar stevige, kokos namaak cheesecake. Precies zoals het moet zijn. En 100% geschikt voor veganisten!

vegan-coconut-cheesecake01_04

vegan-coconut-cheesecake01_03

VEGAN Kokos Cheesecake
Serves 12
Heerlijk romige nep kokoscheesecake. Deze VEGANISTISCHE kokoscheesecake heeft de romige, zachte structuur van een echte cheesecake en zit vol met kokossmaak.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Total Time
4 hr 10 min
Prep Time
10 min
Total Time
4 hr 10 min
Ingredients
 1. 150 g digestive biscuitjes
 2. 75 g vegan margarine/boter*
 3. 35 g bruine suiker
 4. 800 mL kokosmelk**
 5. 250 g suiker
 6. 50 g maïzena
 7. 10 g agar-agar poeder
 8. geroosterde kokos, voor decoratie (optioneel)
Instructions
 1. Bekleed een 22 cm cheesecake pan met bakpapier. Zet aan de kant.
 2. Doe de digestive biscuitjes in een afsluitbare diepvrieszak en verkruimel de koekjes tot fijne kruimels.
 3. Meng de kruimels met de bruine suiker en margarine tot goed gemengd.
 4. Breng de kruimels over in de cheesecake pan en druk het mengsel stevig tegen de bodem aan. Doe het geheel in de koelkast.
 5. Meng in een middelgrote steelpan de kokosmelk, suiker, maïzena en agar-agar tot goed gemengd.
 6. Plaats de pan op middel-hoog vuur en breng het onder roeren langzaam aan de kook. Het mengsel moet koken om de agar-agar op te kunnen lossen. Blijf roeren om klontjes te voorkomen.
 7. Verwijder de pan van het fornuis en blijf roeren tot het mengsel licht afgekoeld is.
 8. Giet het mengsel bovenop de koekjesbodem. Schud de pan zachtjes om het cheesecake mengsel gelijk te verdelen.
 9. Verdeel de geroosterde kokos bovenop het cheesecake mengsel.
 10. Laat de cheesecake 4 uur stollen in de koelkast of tot de cheeescake stevig is.
Notes
 1. *je kunt ook boter gebruiken als de cheesecake niet vegan hoeft te zijn
 2. **Ik heb volle kokosmelk gebruik. Je kunt ook magere kokosmelk gebruiken, maar de cheesecake zal dan wel minder romig smaken.
Writing Temptations http://nl.writing-temptations.net/

Geef een reactie