Vegan Tofu Lunch Wraps

Deze prachtige VEGAN wraps zijn kleurrijk (vitamines!!) en zitten vol met smaak. Ze zijn perfect voor lunch, maar je kunt het ook makkelijk als een gezond diner serveren. Zelfs vleesliefhebbers zullen dit lekker vinden.

vegan-lunch-wraps01_03

Onlangs is mijn zusje begonnen met vegan eten. Aangezien ik haar ik alles wil steunen, besloot ik om ook een beetje veganisme in mijn leven/blog in te brengen. Eigenlijk heeft zij mij ook een beetje geïnspireerd. Geïnspireerd om bewuster te zijn van het vele soorten eten dat ik mindless in mijn lichaam stop. En weet je, hoe erg kan het ook zijn om zo nu en dan vegan te eten? Ik denk niet dat er ooit iemand dood is gegaan aan minder vlees eten. Dus in de geest van dit “nieuwe dieet”, wilde ik een vegan lunch recept dat ik ontwikkelde met jullie delen: Vegan Tofu Lunch Wraps. Trouwens, deze wraps zijn door zowel mijn vegan zusje als mijn vlees-liefhebbende vriend goedgekeurd.

vegan-lunch-wraps01_05

vegan-lunch-wraps01_04

Het eerste dat ik wil zeggen is: Ik ben gek op tofu. Ik ben er al sinds een klein kind gek op. Sterker nog, toen ik klein was, wilde ik nauwelijks vlees eten. Tenzij het kip was. Kip was lekker. Maar alleen als het zonder vel was. Zoals je ziet, was ik toen een super moeilijke eten. Desondanks, was tofu echt geweldig. Ik wilde altijd wel tofu eten. Ik weet nog dat ik stiekem alle tofu eruit plukte als mijn vader of moeder “tofu met gehakt” maakten. En als mijn vader gevulde tofu maakte, legde hij de restjes tofu speciaal voor mij opzij, omdat hij wist dat ik er van zou smullen. (Is hij niet geweldig? :D) Nu weet ik dat veel mensen niet van tofu houden, maar ik ben van mening dat dat komt omdat ze nog nooit goed bereidde tofu gehad hebben. Echt waar. Luister even, voordat je besluit om dit recept aan de kant te gooien vanwege de tofu.

Er zijn een paar dingen die je moet weten als je met tofu wil werken:

 1. Er zijn grofweg twee soorten tofu: stevige tofu en zogenaamde “silken” tofu. Stevige tofu is te koop in “medium”, “stevig” en “extra stevig”. Des te steviger de tofu, des te meer je er mee aan het werk kan zonder dat het in een drab verandert. Stevige tofu wordt vaak in roerbak gerechten gebruikt. Silken tofu wordt meestal voor toetjes gebruikt. Het valt makkelijk uit elkaar, waardoor je er weinig mee kan doen voordat het kapot gaat. Voor hartige gerechten gebruik ik bijna altijd stevige tofu.
 2. Wanneer je (stevige) tofu koopt, zit het echt tjokvol water. Als je het dus direct in de pan gooit, verwacht dan ook een papperig geheel. Dus tenzij je van eten á la babyvoeding houdt, zorg dan dat je het overtollige water eruit perst. Dit doe je door de tofu tussen twee lagen keukenpapier te leggen en er een zwaar ding bovenop te doen. Laat het 5-10 minuten staan en je zult zien dat het keukenpapier al het water zal opzuigen. Pers alleen overtollig water uit bij stevige tofu.
 3. En tenslotte: Tofu is van nature flauw van smaak. Het zal zo goed smaken als jij het maakt. Als je dus heerlijke tofu wilt, zorg er dan voor dat je een smaak toevoegt.

Probeer deze tips en je zult net zoveel van tofu gaan houden als ik.

Het tweede ingrediënt dat deze wraps geweldig maakt is pompoen. Ik ben ook een liefhebber van pompoen. Pompoen soep, pompoen pannenkoeken… Ik eet het allemaal. Voor dit recept heb ik de pompoen alleen in een pan gedaan en tot goudbruin en zacht gebakken. Yep, dat was het. Makkelijk, toch? Aangezien pompoen van zichzelf al een heerlijke licht-zoete smaak heeft, vond ik dat het niets extra meer nodig had. Je zou eventueel een snufje zout kunnen toevoegen als je dat echt wil, maar onder het mom van “gezond” eten, heb ik geen zout toegevoegd en het ook niet gemist.

Tenslotte, voegde ik ook aardbeien toe. Aardbeien? Yep. En weet je wat, het smaakt echt heerlijk. Tijdens het proeven vonden we namelijk dat de wraps met alleen tofu en pompoen (en groente) wat mistte. Het mistte wat zing. En dat is hoe de aardbeien in dit recept terecht kwamen. De aardbeien voegen niet alleen een prachtige rode kleur toe, maar het zuurtje maakt deze wraps een perfecte combinatie van hartig, zoet en zuur. Dus raak niet in paniek als je per ongeluk zure aardbeien gekocht hebt: Maak deze heerlijk wraps en de aardbeien zullen geen verspilling van geld geweest zijn.

vegan-lunch-wraps01_06

vegan-lunch-wraps01_02

Zou jij (parttime) veganisme overwegen?

Vegan Tofu Lunch Wraps
Yields 8
Deze prachtige VEGAN wraps zijn kleurrijk (vitamines!!) en zitten vol met smaak. Ze zijn perfect voor lunch, maar je kunt het ook makkelijk als een gezond diner serveren. Zelfs vleesliefhebbers zullen dit lekker vinden.
Write a review
Print
Prep Time
15 min
Cook Time
15 min
Total Time
30 min
Prep Time
15 min
Cook Time
15 min
Total Time
30 min
Ingredients
 1. 300 g pompoen, in blokjes
 2. 300-400 g stevige tofu
 3. 1½ El lichte soja saus
 4. 1 El ahornsiroop
 5. ¼ tl donkere soja saus
 6. ¼ tl sesamolie
 7. 2 cm gember, geraspt
 8. 1-2 teentjes knoflook, geraspt
 9. olie, om mee te bakken
 10. 80 g spinazie, gewassen en uitgelekt
 11. 50 g wortels, julienne
 12. 6 middelgrote aardbeien, gewassen en in plakjes
 13. 8 (volkoren) tortilla's*
Instructions
 1. Leg wat keukenpapier op een bord en leg de tofu er bovenop. Doe dan nog een laag keukenpapier en wat zwaars (bijvoorbeeld een gevuld blik) bovenop de tofu. Laat het geheel ongeveer 10 minuten staan om het overtollige water uit de tofu te persen.
 2. Verhit in de tussentijd ongeveer 1 eetlepel olie in een koekenpan op midden-hoog vuur.
 3. Voeg de pompoen toe en bak tot de pompoen goudbruin en zacht is.**
 4. Verwijder de pompoen van de pan en zet aan de kant.
 5. Snijd de tofu in blokjes en meng het met de soja saus, ahornsiroop, donkere soja saus, sesamolie, gember en knoflook. Laat het 10 minuten marineren.
 6. Verhit nog een eetlepel olie in dezelfde koekenpan die je voor de pompoen gebruikt hebt.
 7. Doe de tofu in de pan en bak het tot goudbruin. Verwijder van de pan en zet aan de kant.
 8. Bereid de tortilla's zoals aangegeven op de verpakking.***
 9. Maak de wraps met spinazie, wortel, aardbeien, pompoen en tofu. Voeg zoveel of weinig toe als je wil.
 10. De wraps smaken het lekkerst op dezelfde dag, maar zijn de volgende dag ook nog heerlijk (bewaar in koelkast).
Notes
 1. *let erop dat de ingrediënten van het merk dat je koopt vegan zijn als je 100% vegan wil eten. Soms worden er non-vegan e-nummers toegevoegd.
 2. **Bak de pompoen in batches als de pan te klein is. Je wilt niet meer dan 1 laag pompoen in je pan om alles gelijkmatig te bakken.
 3. ***Die van mij moesten 10 seconden in de magnetron.
Writing Temptations http://nl.writing-temptations.net/

Geef een reactie