Very Vanilla Cupcakes

Very vanilla cupcakes. Super luchtig, romig en licht. Deze cupcakes bevatten zowel vanille zaadjes als vanille extract. Het beslag is klaar in minder dan 10 minuten en de cupcakes passen bij elke type frosting.

very-vanilla-cupcakes01_01

Ik houd van simpel eten. Het eten moet natuurlijk wel heerlijk smaken, maar ik heb geen speciale ingrediënten nodig om van een gerecht te houden. Sterker nog, ik word vaak het meest enthousiast van simpele gerechten. Simpel, net zoals deze vanille cupcakes. Ik deelde lang, laaang geleden al een vanille cupcake recept met jullie, maar deze cupcake is anders. Ik wilde deze cupcake namelijk een superlatief van vanille maken. En dus ging ik in mijn keuken aan de gang. Zo’n 4 batches later, kan ik nu dan eindelijk mijn Very Vanilla Cupcake recept met jullie delen.

Vanille is waarschijnlijk de meest voorkomende, “gewone” -en voor sommige van jullie meest saaie- smaak. Maar oordeel alsjeblieft niet over deze cupcakes tot je ze geprobeerd hebt. Ik beloof je: deze cupcakes zijn alles behalve gewoon (en saai). Vooral wanneer je ze combineert met een geweldige frosting. Hoewel ik moet toegeven dat ik ook een flink aantal van deze cupcakes zo, zonder frosting, uit ’t vuistje opgegeten heb. En ja, het was overheerlijk.

Om deze cupcakes super vanille-achtig te maken, gebruikte ik zowel vanille zaadjes als vanille extract. Je mag de vanille extract ook vervangen door vanille paste. Echter, de vanille zaadjes zijn een must. Ik heb deze cupcakes namelijk ook zonder geprobeerd en ze smaakten nogal ei-achtig in plaats van de aromatische, zoete vanille geur die ik wilde. Dus stop een beetje extra moeite in het halen van een vanilleboon, want het is hét ingredient die deze gewone cupcakes naar vanilla heaven brengt. Het is het helemaal waard.

Een andere belangrijk punt om te onthouden is om de boter en suiker lang genoeg te kloppen om er een super romig geheel van te maken. Dit zorgt ervoor dat de cupcake lekker licht en luchtig wordt. Je zult waarschijnlijk ik de verleiding komen om je hier doorheen te haasten, maar wees geduldig. Het kost je slechts een paar minuten extra en je zult er de meest luchtige cupcakes voor terug krijgen. Ik deed ongeveer 5 minuten over het mengen van de boter en suiker. Let erop dat je boter hiervoor wel op kamertemperatuur moet zijn. Als de boter nog koud is, zal het een eeuwigheid duren voordat je er een romig geheel van kunt maken.

Maak deze cupcakes af met jouw favoriete frosting. Je kunt een cappuccino frostingcream cheese of zelfs simpel geklopte slagroom proberen. Volgende week zal ik een overheerlijke blauwe bessen frosting delen. Ik ga je er nog niks over vertellen, maar ik heb het gevoel dat het misschien een nieuwe favoriet van jullie kan worden… 😉

Very Vanilla Cupcakes
Yields 14
Very vanilla cupcakes. Super luchtig, romig en licht. Deze cupcakes bevatten zowel vanille zaadjes als vanille extract. Het beslag is klaar in minder dan 10 minuten en de cupcakes passen bij elke type frosting.
Write a review
Print
Prep Time
10 min
Cook Time
17 min
Total Time
27 min
Prep Time
10 min
Cook Time
17 min
Total Time
27 min
Ingredients
 1. 120 mL (magere) melk, op kamertemperatuur
 2. 5 mL witte azijn
 3. 190 g bloem
 4. ½ tl bakpoeder
 5. ¼ tl baksoda
 6. ¼ tl zout
 7. 90 g ongezouten boter, op kamertemperatuur
 8. 150 g kristalsuiker
 9. 1 ei (M), op kamertemperatuur
 10. 1 tl vanille extract
 11. zaadjes van 1 vanilleboon
Instructions
 1. Verwarm de oven voor op 180C en leg cupcake papiertjes in een muffin pan. Zet aan de kant.
 2. Meng in een kop de melk en azijn. Zet aan de kant. De melk kan er geschift uit gaan zien.
 3. Meng in een kom de bloem, bakpoeder, baksoda en zout. Zet aan de kant.
 4. Klopt in een beslagkom de boter en suiker tot een romig geheel. Klop tenminste 5 minuten.
 5. Klopt de vanille zaadjes, het ei en vanille extract door het beslag tot goed gemengd.
 6. Voeg het bloemmengsel en melkmengsel toe. Mix tot net gemengd. Gebruik een spatel om de laatste restjes aan de rand van de kom door het beslag te mengen.
 7. Verdeel het beslag met een ijslepel over de cupcake papiertjes.
 8. Bak de cupcakes 17-20 minuten op 180 C of tot een satéprikker schoon uit de cupcakes komt.
 9. Laat de cupcakes volledig afkoelen alvorens te decoreren.
Writing Temptations http://nl.writing-temptations.net/

2 thoughts on “Very Vanilla Cupcakes

 1. Het ziet er heerlijk uit!! Ik ga deze week smoor kip maken, maar hoop volgende week weer tijd te hebben om iets zoet te bakken. Ik ben nog altijd op zoek naar een recept voor perfecte muffins. Dit zou het wellicht kunnen zijn!! De vanille zaadjes zijn het schraapsel uit een vanille stokje denk ik? Fijn weekend! X

  1. Nou, dat klinkt ook heerlijk, Deb! Als ik in de buurt zou wonen, had ik aan je deur gestaan 😉 Vanille zaadjes zij inderdaad het schraapsel van een vanille stokje. Ik hoop dat het recept bevalt. Fijn weekend en smakelijk eten alvast (voor de smoor kip) 😛

Geef een reactie